Sayur pedas batang keladi adalah antara lauk favorite keluarga sebelah ibu. Ia adalah resepi turun temurun keluarga kami. Masakan ini agak terkenal di Terengganu. Arwah nenek saya amat menggemari lauk ini, dan sekarang ibu saya pula yang mewarisi resepi air tangan arwah nenek.
Seingat saya dulu saya memang tidak berapa gemar lauk ni. Tapi sekarang saya sudah semakin suka makan lauk ni. Air tangan ibu memang sentiasa yang terbaik kan? Dikongsikan resepinya di bawah.
Resepi Sayur Pedas Batang Keladi
Bahan bahan yang diperlukan: (anggaran sesedap rasa)
Batang Keladi
Isi ikan yang telah direbus/kukus
bawang merah
bawang putih
lada hitam
cili padi (ikut tahap kepedasan)
budu
garam
gula (mak saya guna gula melaka)
Keropok keping
Daun kesum
Cara cara:
1. Batang keladi dipotong panjang, dibuang kulit dan dibersihkan
2. Celur batang keladi sehingga separuh masak. Ramas untuk buang airnya.
3. Tumbuk bawang merah, bawang putih, lada hitam dan cili padi
4. Tumbuk isi ikan
5. Masukkan air, dan campurkan semua bahan tumbuk.
6. Perasakan dengan garam, gula melaka dan budu.
6. Tambahkan keropok dan daun kesum.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment